Was jij al op Amarone Reis?
Was jij bij de Amarone reis of ga je de volgende keer mee? Dan kun je niet om Risotto all'Amarone heen!
Deze risotto is een authentiek voorgerecht uit de Valpolicella en Verona. In de provincie Verona wordt veel (risotto) rijst verbouwd, voornamelijk in het gebied rondom het plaatsje Isola della Scala. Het gaat om de rijstsoort Vialone Nano. De mooie, ronde, witgrijze korrels hebben een hoog zetmeelgehalte en zijn smakelijk, met een nootachtig accent.
Recept: voor 4 personen (voorgerecht)
Ingredienten:
340 gram Vialone Nano rijst (gewoon te koop bij de meeste supermarkten)
vlees bouillon (ca 3/4 liter)
klein beetje olijfolie
100 gram boter
70 gram Grana Padano kaas (geraspt) en als mogelijk Monte Veronese
1/2 liter Amarone (of eventueel half, half met gewone Valpolicella)
1/2 uitje (ca 50 gram)
Bereidingswijze:
Je moet eigenlijk even drie dingen voorbereiden en klaar hebben staan: 1) glazig gebakken uitjes uit de olijfolie 2) een pan met de bouillon 3) gereduceerde wijn in een steelpannetje
NB. Het uitje is optioneel: uitjes hoeven niet perse'.
Doe de rijst in een grote pan om het te ''toasten''. Dwz de rijst in een pan even laten verhitten tot het zo iets als popcorn wordt. Dit proces duurt ca 1 minuut. Voor de liefhebbers mag er nu wel een beetje boter door. Dit hoeft niet.
Laat in geval van boter, de rijst nog even ''toasten'' en voeg dan een goede scheut wijn toe. De rijst moet nu rood kleuren.
Voeg (eventueel) ook de glazig gebakken uitjes toe.
Voeg nu steeds een langzaam de bouillon toe en blijf roeren, blijf constant roeren en proeven. Controleer steeds of de rijst ''romig'' wordt.
Dit hele roer proces duurt ca 15 minuten (kan ook iets minder, pas op dat het te lang gekookt wordt).
Voeg de rest van de wijn toe roer nog steeds door.
Haal nu de pan van het vuur. Het proces van ''mantecare'' begint.
Voeg de boter en kaas door de rijst. Ja ja het lijkt wel erg veel boter, maar zo is het nu eenmaal. Denk niet aan je dieet bij een echte Risotto all'Amarone.
Wat is ''mantecare''? Mantecare is het afmaken van de risotto door het toevoegen van veel boter en Grana Padano (of Parmigiano). Let er wel op dat je de pan van het vuur haalt. Het ''mantecare'', afmaken met boter en kaas, stopt het garingsproces, omdat je iets koels toevoegt.
Buon Appetito!
Heb je zin gekregen om mee te gaan op Amarone Reis? Schrijf je nu in. Voor meer informatie stuur gewoon een appje naar 0039 347 2389438 of een mailtje naar info@hollanditaliaevents.nl
Comments